Follow Me on Pinterest

sobota 30. listopadu 2013

Vepřové ledvinky na slanině

500 g vepřových ledvinek
100 g slaniny
1 lžička kmínu
2 bobkové listy
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
sůl
1 lžíce hladké mouky
200 ml smetany (nemusí být)

Ledvinky podélně rozkrojíme, zbavíme žláz a tuku a nakrájíme na proužky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a rozehřejeme ji v hrnci nebo pánvi. Když slanina zesklovatí, přidáme kmín, pepř a nalámaný bobkový list, krátce orestujeme a přidáme nakrájené ledvinky, které zprudka opečeme, aby se zatáhly. Zalijeme vodou nebo vývarem, přikryjeme a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, osolíme a zahustíme moukou, přilijeme smetanu a necháme chvilku provařit. Podáváme s rýží.

neděle 24. listopadu 2013

Mrkvance

200-250 g jemně strouhané mrkve
450 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
250 g másla nebo tuku na pečení
mletý cukr a vanilkový cukr na obalení
povidla, marmeláda, tvarohová, maková nebo ořechová náplň

Z mrkve, mouky, prášku do pečiva a tuku vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Těsto na pomoučeném válu rozválíme na tenkou placku, z níž vykrajujeme čtverečky nebo kolečka, případně použijeme tvořítka na šátečky, plníme je povidly, marmeládou nebo náplní. Pečeme při 180 stupních asi 20 minut a ještě teplé obalíme ve směsi mletého a vanilkového cukru.

neděle 17. listopadu 2013

Kuřecí asijská variace

2 kuřecí prsa
pepř
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce solamylu
2 lžíce sladké chilli omáčky
1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru
2 lžíce oleje
2 lžíce pražených arašídů
malá sklenička kompotu - hrušky, broskve nebo mandarinky
1 lžíce arašídového másla

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, opepříme, okořeníme zázvorem, přidáme sójovou a chilli omáčku, zasypeme solamylem, promícháme a necháme asi půl hodinky v chladu. Na pánvi rozehřejeme olej a v něm narychlo opečeme naložené kuřecí maso a arašídy. Když je maso ze všech stran opečené a začíná se připalovat, přilijeme trochu vody. Spojením vody a škrobu vznikne omáčka, maso v ní chvilku dusíme. Pak přidáme nakrájené kompotované ovoce a šťávu z kompotu. Nakonec vmícháme arašídové máslo. Podáváme s rýží.


Rychlé kuřecí chilli

2 kuřecí prsa
olej
sůl
pepř
1 lžička sušené bazalky
1 lžičky adžiky
1 chilli paprička
1 malá plechovka kukuřice a 1 plechovka fazolí v rajské omáčce (nebo lépe červené fazole s kukuřicí v chilli omáčce – Bonduelle)
tortilové placky
zelená paprika
rajčata
avokádo nebo guacamole
kysaná smetana
strouhaný sýr

Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky a narychlo osmahneme na kapce oleje. Osolíme, opepříme, okořeníme a přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku. Z kukuřice slijeme vodu, obsah obou konzerv přidáme do pánve a společně pár minut prohříváme. Podáváme zabalené do tortilových placek s nastrouhaným sýrem, nakrájenými rajčaty, nakrájeným avokádem nebo guacamole a podle chuti s kysanou smetanou. Chilli je také možné podávat s rýží nebo těstovinami.